U bent hier
Laatste stuk fietsostrade tussen Kontich en Lier is klaar
Honderdvijftig leerlingen van de Lintse basisscholen hebben vrijdagochtend de nieuwe fietsverbinding tussen het station van Kontich en de grens met Lier ingereden. De fietsostrade is zo helemaal klaar.
De fietsostrades in de provincie Antwerpen krijgen steeds meer vorm. Na de recente voltooiing van de fietsverbinding tussen Antwerpen en Mechelen is nu ook het traject richting Lier helemaal afgewerkt. De fietsostrade Kontich-Lint-Lier vertrekt aan het station van Kontich-Kazerne en volgt de spoorlijn over het grondgebied van Lint tot aan het station van Lier.
"Hoe meer mensen we op de fiets krijgen, hoe beter", zegt provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens. "Tussen Antwerpen en Mechelen maken nu al dagelijks 6000 mensen gebruik van de fietsverbinding. Met dit nieuw stukje fietso-strade krijgen de inwoners van Lint nog meer mogelijkheden om te fietsen. Hopelijk kunnen we op die manier generaties kinderen veilig op weg zetten."
Het waren dan ook de leerlingen van de drie Lintse basisscholen, De Wilg, Mater Christi en GBS, die het nieuwe traject officieel mochten inrijden. Zij zullen de fietsostrade in de toekomst zeer goed kunnen gebruiken. "Vele van deze leerlingen trekken volgend jaar naar het middelbaar", zegt schepen van Mobiliteit Wouter Verbeeck (N-VA). "Secundair onderwijs is er niet in onze gemeente, dus moeten ze allemaal elders naar school. Een veilige fietsverbinding met Lier, Kontich of andere steden en gemeenten is dan van
levensbelang." De provincie investeerde zo'n 515.000 euro in het nieuwe traject. Ook de gemeente Lint droeg haar steentje bij. De aanleg van de verbinding had wel wat voeten in de aarde. "Dit was het eerste dossier dat ik als schepen op mijn bord kreeg", vertelt Verbeeck. "We botsten op een aantal problemen langs het traject, die een vertraging van de werken en een meerkost van 160.000 euro met zich meebrachten. Gelukkig konden we bij de provincie terecht voor een extra subsidie." De meefietsende leerlingen waren alvast opgetogen met de nieuwe fietsweg." Het is veel veiliger, want er rijden nergens auto's", zeggen Siebe Busschots, Brent Thues en Tiemen Bonaers van De Wilg. "We kunnen de fietsostrade gebruiken om naar de voetbaltraining of scouts te rijden en volgend jaar nemen we de weg om in Lier naar de middelbare school te gaan." Gedeputeerde Lemmens zette tot slot de Lintse leerkrachten nog even in de bloemen. "Met het 10op10-programma proberen we al enkele jaren scholen te begeleiden op vlak van verkeerseducatie. Mater Christi en GBS nemen al vanaf dag één actief deel aan dit project en horen bij de beste leerlingen van de klas", besloot hij.
GVA, Wout Engels