Lier herdenkt Groote Oorlog

Op 26 september 2014

Via verschillende acties willen we de historische context schetsen van het verloop van de oorlog en de impact ervan op het dagelijkse leven. De activiteiten zijn bewust sereen van sfeer en toegankelijk voor een breed publiek', zegt schepen van Erfgoed en Toerisme Rik Verwaest (N-VA).

Het herdenkingsprogramma van de stad begint, vandaag, vrijdag, om 20 uur met een gratis optreden van de acapellagroep Les Voix Perdues. Om 21.25 uur volgen twee gelegenheidstoespraken. Teater Lier zorgt om 21.40 uur voor een evocatie aan de noodwoning naast het stadhuis, waarna die feestelijk ingehuldigd wordt.

Zwaar getroffen

Lier en Koningshooikt werden tijdens de beschietingen van eind september en begin oktober 1914 zwaar getroffen. In Lier raakten ruim 1.400 huizen onbewoonbaar. Daarom liet het Koning Albertfonds tussen 1919 en 1924 in Lier 417 houten woningen bouwen, vooral aan de Oever, de Gasthuisvest en tussen de Hoogveldweg en de Paul Krugerstraat. De laatste zijn tot midden de jaren zestig blijven staan, onder meer aan de Sluislaan en de Tramweglei', zegt stadsgids Hugo De Bot.

De noodwoningen waren kleine, houten huisjes van zes bij zes meter, en iets grotere van negen bij negen meter met drie kamertjes: één leefruimte en twee kleine slaapkamers. Heelbasic, zonder stromend water. Zo'n kleine noodwoning werd het voorbije jaar door een twintigtal leerlingen van het VTI nagebouwd.

Op reis

'De noodwoning blijft tot 4 januari op de Grote Markt staan en is te bezoeken van 9 tot 16.30 uur Twee van de drie kamers zijn ingericht en roepen het dagelijkse leven van de jaren twintig op. Daarna gaat de noodwoning op reis in de regio', zegt Rik Verwaest. Sinds enkele dagen hangen er in Lier op heel wat plaatsen affiches aan de ramen van de huizen. Ze geven weer of de woning in het begin van de Eerste Wereldoorlog werd verwoest, of er een soldaat woonde die gesneuveld is of dat de bewoners gevlucht waren. Het initiatief gaat uit van het Liers Genootschap voor Geschiedenis. 'Om het oorlogsgeweld te ontvluchten, trokken 25.000 van de 26.000 Lierenaars naar veiliger oorden. De meesten keerden na enkele weken terug. Ongeveer 4 à 5.000 Lierenaars verbleven de hele oorlogsperiode in het buitenland, onder meer in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Een 130-tal van de ongeroepen Lierenaars sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog', zegt André Van den Broeck.

Tot 11 november

'Met het Liers Genootschap voor Geschiedenis hebben we de impact van de oorlog op de stad in kaart gebracht. Overeenkomstig het resultaat van ons historisch onderzoek hangen aan bepaalde panden in de stad één of meer affiches: gesneuveld, gevlucht, verwoest.

De affiches zijn gepersonaliseerd en bevatten de naam en begraafplaats van de gesneuvelde en de plek waar de bewoners vier jaar verbleven. We hebben de huidige bewoners gevraagd om de affiche tot minstens 11 november te laten hangen. In het Fort van Lier (Fortweg) en in het Fort van Koningshooikt (Donderheide) krijgt u op zondag 28 september van 10 tot 17 uur een gratis rondleiding van dertig minuten. Lierse stadsgidsen loodsen de bezoekers in kleine groepjes langs de opmerkelijke plekken van de twee sites. U brengt best een zaklamp mee en draagt best sportief schoeisel.

Nog op zondag 28 september kunt u om 14 uur deelnemen aan een begeleide wandeling in het spoor van de Groote Oorlog. Die duurt twee uur en kost vijf euro. Reserveren bij Toerisme Lier is verplicht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is