U bent hier
Lier krijgt naast Liers Vlaaike en Caves nòg een erkend streekproduct
In september van vorig jaar diende Judith Van Ouytsel een aanvraag voor erkenning tot streekproduct van haar eigen gebrande koffiemengeling De Doornen Kroon in. Enkele dagen gelden ontving ze het goede nieuws van het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing (VLAM) dat de labels uitdeelt. "Dit is een mooie bekroning voor onze familie die sinds de 19de eeuw koffie brandt", zegt Judith. "Mijn voorvader Ernest Van Ouytsel startte de koffiebranderij in De Doornen Kroon en vestigde die in 1876 in De Roode Flesch op de Grote Markt. Het logo van dat kapelletje staat op het zakje van de koffiemengeling. In 1966 vestigde de branderij zich dan hier in de Rechtestraat, waar mijn moeder van 1965 tot 1996 het koffiehuisje en de branderij uitbaatte. Daarna nam ik het van haar over en ik brand nog steeds onze koffie."
Mengeling
Judith verkoopt haar eigen gebrande koffie in het winkeltje dat aan het koffiehoekje is gevestigd en waar ze de koffie ook serveert: "De mengeling is op basis van Zuid-Amerikaanse groene koffiebonen: Santos, Colombie en Costa Rica. Ze komen vanuit de haven van Antwerpen tot hier en ik brand er mijn eigen huismerk van. De mengeling is honderd procent Arabica en dus van hoge kwaliteit. De smaak is aan de zachte kant omdat de bonen licht zijn. Het is dus de engeling die het label krijgt, die is immers erg streekgebonden."Het branden van de koffie doet ze achteraan in het magazijn. "Ik brand enkele dagen per week koffie, afhankelijk van wat ik nodig heb voor de winkel of om mijn klanten te serveren."
Vijfde generatie
Barista Judith is inmiddels de vijfde generatie van haar familie die de koffiebranderij open houdt. "Of mijn zoon de zesde generatie zal worden, weet ik niet", zegt ze. "Voorlopig denkt hij daar nog niet aan, hij wil in het leger. Het zou leuk zijn als hij de zaak zou overnemen, maar hij moet uiteraard niet van mij." Ook Johan 'den bakker' Hendrickx is enthousiast: "De Lierse horecazaken kunnen voortaan twee streekproducten in een heerlijke combinatie aanbieden, want koffie en een Liers Vlaaike gaan perfect samen", klinkt het. "Tot hiertoe werd vaak Cavesbier aangeboden als 'huisbier' bij een Liers Vlaaike, dat is toch niet hetzelfde. De Doornen Kroon als streekproduct is dus een verrijking voor de stad, het Lierse toerisme en de horeca. We nemen de koffie in juni ook al zeker mee naar Vlaanderen Lekker Land. "