U bent hier
1,3 miljoen euro én geen parking
Tijdens de gemeenteraad stonden de archeologische opgravingen die in april starten op de Grote Markt ter discussie. De oppositie stelde de noodzaak ervan in vraag en klaagde het gebrek aan alternatieven voor de verdwijnende parkeerplaatsen aan. "Stedenbouw ziet niet in waarom we extra parkeerplaatsen nodig hebben", stelt schepen Guido Van den Bogaert (CD&V).
Het lastencohier van de archeologische opgravingen werd aan de gemeenteraad voorgelegd. N-VA en Jenny Van Damme (onafhankelijk) onthielden zich bij de stemming, Vlaams Belang en Paul Boschmans (onafhankelijk) stemden tegen. Ruimte en Erfgoed verplicht de stad om archeologische opgravingen te doen. De werken gaan 165 werkdagen duren en zullen de stad zo'n 1,3 miljoen euro kosten. Raadsleden Marcel Taelman (Vlaams Belang), Frank Boogaerts (N-VA) en Paul Boschmans trokken de noodzaak ervan in twijfel. "Als er niet dieper wordt gegraven dan 60cm en de historische elementen onder de markt niet geraakt worden, moet er geen archeologisch onderzoek gestart worden. De stad had dit dus kunnen vermijden. Straks kost de Grote Markt 2 miljoen euro en is er nog niets gebeurd", aldus Taelman.
Frank Boogaerts ging zijn licht opsteken bij de technische dienst van de stad.
"Die toegelaten diepte wordt alleen overschreden waar er waterfonteinen komen en een helling wordt aangelegd. Het gaat ook dieper waar de overstortput komt, maar dat is in het smalle gedeelte van de markt en aan De Fortuin op het Timmermansplein. Waarom er dan op de Grote Markt archeologische opgravingen moeten gebeuren, begrijp ik niet. Daarbij moeten ook de parkeerplaatsen verdwijnen, terwijl er niet eens een alternatief is. Vervangende parkeerplaatsen waren nochtans een 'must' voor alle partijen die akkoord gingen."
Volgens schepen Jan Hermans (Lier&Ko) is de stad ook niet gelukkig met de opgravingen. "Wellicht gaan die opgravingen boeiende vondsten opleveren, maar wij hadden het liever niet zien gebeuren, want het kost heel wat centen. Maar we kunnen er niet onderuit. We hebben gevraagd om de plannen in functie hiervan aan te passen, maar de ontwerpers vonden dit niet de moeite omdat de vergunningsaanvraag al liep. Ook het verdwijnen van de parkeerplaatsen betreuren we ten zeerste. We zullen zien wat er te redden valt. Deze week worden ook de plannen voor de uitbreiding van de ondergrondse parking in de Florent Van Cauwenberghstraat ingediend."
Burgemeester Marleen Vanderpoorten stipte aan dat heel veel steden met hoge archeologische kosten worden geconfronteerd. "De Vlaamse overheid heeft dit begrepen en is van plan een archeologisch solidariteitsfonds op te richten. We hopen dan ook dat bevoegd minister Geert Bourgeois dit snel uitwerkt", aldus Vanderpoorten.
Schepen Guido Van den Bogaert (CD&V) voegde er nog aan toe dat de visie van Stedenbouw Antwerpen anders is dan die van Lier. "Alle bouwaanvragen voor bijkomende parkings worden afgeblokt omdat ze de noodzaak ervan niet inzien. We zullen hen moeten overtuigen."
Deze parkeerplaatsen zullen binnenkort verdwijnen. De oppositie eist een alternatief.