U bent hier
Programma 2024
Gezondheid en mentaal welzijn
1) Het tekort aan huisartsen begint zich te laten voelen. De stad gaat in overleg met huisartsenverenigingen en de eerstelijnszone om deze tekorten op te lossen. Nieuwe groepspraktijken in wijken zonder artsenpost moedigen we aan.
2) We voeren een actief preventiebeleid met campagnes tegen alcohol, drugs, tabak, gokken en andere verslavingen en promoten een gezonde levensstijl samen met het Lokaal Gezondheidsoverleg.
3) Mentaal welzijn bij jongeren én ouderen verdient onze aandacht. We brengen familie, zorgverleners en ondersteuners bij elkaar. Samen met onze gezondheidspartners zorgen we voor een snelle doorverwijzing naar hulp.
- Bij jongeren: Lier huisvest één van de 30 ‘OverKop’-huizen die kwetsbare jongeren ondersteunen. De stad ondersteunt en promoot haar werking. Op de scholen zetten we in op “Warme William”, de Vlaamse bewustmakingscampagne die jongeren aanzet om te praten over gevoelens.
- Bij ouderen: we onderzoeken het verderzetten van het project ‘Zorgzame buurten – Thuis in de wijk’. Zo werken we aan verbondenheid tussen generaties, brengen we de bestaande zorg dichter bij de ouderen en bieden een luisterend oor.
Ouderen
1) Woonzorgcentra dienen betaalbaar te blijven. De dagprijs van het WZC Paradijs wordt niet verhoogd, alleen geïndexeerd.
2) Stad lier blijft zich inzetten voor het label ‘Dementievriendelijke stad’. In de dienstencentra organiseren we praatcafés met ouderen en gespecialiseerde organisaties om mentaal welzijn en vereenzaming bespreekbaar te maken en voor meer verbondenheid te zorgen.
3) ‘Aging in place’ wordt aangemoedigd en ondersteund door de stad: we hebben aandacht voor levensloopbestendigheid en aanpasbaarheid van woningen bij ouder wordende bewoners door toegankelijkheid op te leggen in de stedenbouwkundige vergunning. We sensibiliseren de bevolking over de noodzaak van het tijdig aanpassen van de woning.
4) We blijven de Lierse dienstencentra en sociale antennepunten uitbouwen om vereenzaming bij ouderen tegen te gaan.
5) Onze oudste stadsgenoten stimuleren we tot levenslang digitaal leren. We maken hen met initiatieven als Digihelpers bewust van de gevaren van online oplichting, maar tonen hen ook de voordelen van het wereldwijde web. Op de stedelijke website voorzien we een apart luik voor senioren.
6) Mobiliteit is voor ouderen de sleutel tot langdurige zelfstandigheid. We zetten daarom in op het uitbreiden van de Taxicheques voor ouderen aan versoepelde voorwaarden. In de Vervoersregio evalueren we voortdurend de buslijnen in onze stad om een efficiënt aanbod te voorzien.
7) De toegankelijkheid van de straten, openbare gebouwen, horeca en winkels is een aandachtspunt. Senioren, mensen met een beperking en gezinnen met de kinderwagen verdienen een vlot en obstakelvrij voetpad. Met een volledige mobiliteitscan gaan we de toegankelijkheid van alle voetpaden in de stad na en maken we een langetermijnplanning voor de heraanleg ervan.
8) We onderzoeken de mogelijkheid van de bouw van een woonzorgcentrum in Koningshooikt.
Jeugd
1) De stad communiceert ook via kanalen die makkelijk jongeren bereiken, in herkenbare taal. Op de stedelijke website voorzien we een apart luik voor jongeren.
2) Het wegkwijnende fuifleven geven we nieuwe impulsen: fuifzaal Moevement wordt aantrekkelijker gemaakt voor externe organisatoren, inclusief private organisatoren. De stedelijke uitleendienst wordt verder uitgebreid met fuifmateriaal.
3) Een verkeerspark op het Paradeplein geeft scholen en individuele fietsers de kans hun fietsvaardigheid te komen oefenen. Ook voor go-carts en steps is dit een leuke uitdaging.
4) Aan het Moevement realiseren we een volwaardige pumptrack voor BMX’ers en sportfietsers. We voorzien ook een uitbreiding van het fitnesspark.
5) De stad biedt studeerplekken aan voor de lokale jeugd, zoals bibliotheken, gemeenschapscentra, kerken of in het groen om een optimale leeromgeving te bieden.
6) We zoeken nieuwe plekken voor extra speelgroen en wijkspeeltuinen. Natuurbeleving staat voorop bij het inrichten van deze groene zones.
7) In speeltuin Stadspark waarderen we de overdekte ruimte tussen het koffiehuisje en het sanitair op.
8) Een (speel)fontein zorgt voor waterpret op warme dagen.
Kinderopvang
Voldoende kinderopvang blijft een prioriteit. Het aantal opvangplaatsen drijven we op door ondersteuning voor startende én bestaande kinderopvang met groeiplannen in Lier: we voeren een ondersteunend beleid op vlak van vergunningen, motiveren werkzoekenden voor de opleiding tot kinderbegeleider en zorgen voor een vlotte match tussen ouders en opvang.
We voorzien ook kinderopvang bij de lessen Nederlands voor nieuwkomers, om plaatsen in de reguliere kinderopvang maximaal vrij te houden voor werkenden.
Onderwijs
1) Als onderwijsstad biedt Lier iedereen gelijke onderwijskansen. Het systeem van de onderwijscheques is een belangrijk instrument om ervoor te zorgen dat ondersteuning uitsluitend wordt besteed aan schoolkosten. We ondersteunen ouders en kinderen die moeilijk hun weg vinden in het schooltraject via het systeem van schoolcoaches en de buddywerking, dat we uitbreiden en versterken.
2) Digitale geletterdheid van ouders én kinderen is noodzakelijk voor een geslaagde schoolcarrière. We voorzien digitale ondersteuning en opleidingen voor zowel ouders als studenten. Ook veilig omgaan met sociale media, verantwoord gamen en het gebruik van educatieve programma’s wordt gepromoot.
3) Het Nederlands staat centraal in onze Lierse en Hooiktse scholen. Zowel in de klas als op de speelplaats. We stimuleren de scholen om dit overal in de praktijk te brengen en uit te dragen.
Wonen
1) Lier heeft talrijke en diverse noden op vlak van wonen. Het vergunningsbeleid speelt hierop in. Bij het verlenen van vergunningen voor grotere projecten zorgen we voor een evenwichtige spreiding van woonvormen. Starters, senioren en alleenstaanden kunnen zo ook betaalbare woningen op maat vinden.
2) Wie een sociale woning huurt heeft rechten, maar ook een aantal plichten. De woonmaatschappij kijkt strikt toe op de verplichting tot inschrijving bij VDAB en de kennis van de Nederlandse taal. De succesvolle controle op buitenlands bezit bij sociale huurders wordt actief verdergezet. Wie al een huis bezit in het buitenland heeft immers geen recht op een sociale woning in Vlaanderen.
3) We bewaken de woonkwaliteit streng. Nieuwe woningen moeten voldoende ruimte én kwaliteit bieden. Een wildgroei aan studio’s of te kleine woonruimtes zorgt voor samenlevingsproblemen. We moeten het Lierse woningaanbod dus niet alleen uitbreiden, maar ook de kwaliteit ervan verhogen. Daarom zetten we actief in op het behalen van een conformiteitsattest voor alle bestaande huurwoningen tegen ten laatste 2029, twee jaar sneller dan nu gepland. Op vlak van vergunningen hanteren we strenge normen op vlak van woonkwaliteit en voldoende leefruimte.
Armoede
1) De beste weg uit armoede is en blijft werk. De stad zet daarom maximaal in op activering. Dat doen we enerzijds met een ruim aanbod aan kansen: uitbreiding artikel 60-jobs, taalcoaching op de werkvloer, voorrang kinderopvang voor zij die werken of een opleiding volgen, ondersteunen van activeringsprojecten voor leefloners. Maar wie niet wil werken heeft ook plichten: leefloners die geen werk zoeken of opleidingen volgen dragen hun steentje bij via verplichte gemeenschapsdienst. Dit geldt ook voor asielzoekers.
2) We binden de strijd aan met verdoken armoede. Een netwerk van stadsdiensten, sociale partners, onderwijs en andere dienstverleners signaleert problematische armoedesignalen. Zo kan er tijdig sociale en financiële begeleiding worden gestart. Op die manier voorkomen we uitzichtloze schuldopbouw of kinderarmoede.
3) In het licht van de strijd tegen armoede worden de samenwerkingsverbanden met externe partnerorganisaties geëvalueerd, versterkt of beëindigd waar nodig. We zorgen voor objectieve resultaatmetingen en stemmen de beleidsdoelstellingen van de stad af met de activiteiten van onze partners.
Veiligheid
1) Straatverlichting zorgt voor veiligheid. Lier doofde daarom als enige gemeente in de regio de straatlichten niet tijdens de energiecrisis. We gaan voor het verlichten van de Netedijken door slimme lampen met zonnepanelen op strategische plaatsen. In het weekend laten we de verlichting op de Vesten aan tot 24u. We houden rekening met de biodiversiteit en beperken lichtvervuiling door slimme lampen en beperkte dimming waar mogelijk.
2) We breiden het netwerk van veiligheidscamera’s uit, met strikte naleving van privacywetgeving en transparantie over het gebruik ervan.
3) De stad voert een actieve aanpak van economische ondermijning: witwasbedrijven van crimineel geld of zaken die een dekmantel zijn van andere activiteiten worden gescreend en gesloten.
4) De stad schrijft systematisch Dienst VreemdelingenZaken en het CG Vluchtelingen aan over criminele veelplegers met illegaal verblijf, om hen uit ons land te zetten en hun asielstatus te ontnemen.
5) Door de nabijheid van drie grote asielcentra in onze buurgemeenten draagt Lier een grote maatschappelijke en economische last én is ons politiekorps stevig belast. Lier heeft dus ruimschoots haar deel gedaan. Daarom biedt de stad geen opvangplaatsen voor asielzoekers aan. De vestiging van Fedasil-opvang in Lier wordt met alle juridische en bestuurlijke middelen verhinderd. Het nieuwe stadsbestuur herhaalt de oproep aan de federale regering voor een gefaseerde sluiting van het asielcentrum in Berlaar.
6) Dealers of rondhangende gebruikers worden met voortdurende controle en opvolging actief aangepakt op het openbaar domein met toegangs- en straatverboden.
7) Een stedelijk vrijwilligerskorps helpt bij rampen, overstromingen of andere noodsituaties. We zorgen dat de leden goed opgeleid en uitgerust zijn om effectief te kunnen ingezet worden.
8) We bieden professionele slachtofferhulp bij elke vorm van seksueel geweld via ons Zorgcentrum. We houden bewustmakingscampagnes tegen seksueel geweld en intimidatie.
9) In samenspraak met de wijken voorzien we extra BuurtInformatieNetwerken voor verhoogd toezicht en waakzaamheid.
10) We maken gebruik van plaatsverboden, zeker op gevoelige plaatsen waar veel jongeren of kwetsbare personen aanwezig zijn.
11) We houden vast aan onze strenge aanpak van bedelen in de binnenstad.
12) Ons politiekorps wordt uitgerust met een drone om te waken over de veiligheid op evenementen, voor inbraakbestrijding en bij rampen. De drone wordt niet gebruikt voor gerichte persoonscontrole.
13) We versterken de band tussen politie en de gemeenschap: onze politie is aanspreekbaar aanwezig in het straatbeeld met een fietsteam en wijkagenten. Tegelijkertijd voorzien we gespecialiseerde teams tegen cybercrime en drugshandel.
14) We sensibiliseren kwetsbare groepen tegen de gevaren van cybercrime. Als stad geven we het goede voorbeeld door zelf blijvend te investeren in de beveiliging van onze digitale gegevens.
15) De politie besteedt de nodige aandacht aan dierenwelzijn en zorgt voor snelle en effectieve respons op meldingen.
16) We pakken langdurig leegstaande panden aan om krakers te voorkomen.
Afval
1) De tarieven voor huishoudelijk afval worden niet verhoogd buiten de gewone indexeringen.
2) We volgen actief seizoensarbeiders en verhuurpanden met veel verloop op inzake hun afvalaanbiedingen. Via laagdrempelige sensibilisering maken we duidelijk hoe correct afval kan worden aangeboden.
3) Met mobiele containerparken voorzien we de mogelijkheid om grofvuil en elektro dichtbij huis aan te bieden. De ophaling van GFT wordt in 2025 uitgerold.
4) We sensibiliseren en controleren over de verplichting tot onderhoud van het openbaar domein voor de woning: een propere en sneeuwvrije stoep, verwijderen van onkruid…
5) Onze harde aanpak van sluikstorters zorgt voor minder sluikstort. Die weg zetten we verder: we verhogen de boetes voor sluikstorters tot €500 of 50 uur gemeenschapsdienst.
Dienstverlening
1) De dienstverlenging bij de stad kon rekenen op een hoge en toegenomen tevredenheid in de Gemeentemonitor. We gaan dan ook volop verder op het ingeslagen pad met slimme digitalisatie, tijdswinst dankzij werken op afspraak en een klantvriendelijke instelling. We plukken de vruchten van digitalisering, maar waken ook over het behoud van telefonisch en fysiek contact met de stad voor wie daar nood aan heeft.
2) We waken erover dat onze stedelijke communicatie op maat is van elke burger. Dat doen we door ze te laten evalueren door zoveel mogelijk verschillende doelgroepen.
3) We behouden alle dienstverlening in het gemeentehuis Koningshooikt. We respecteren de Hooiktse eigenheid in onze stedelijke communicatie en promotie.
4) De stad informeert burgers zoveel mogelijk actief en begrijpelijk bij het vervallen van vergunningen of persoonsdocumenten.
5) We zetten in op een ruimere avondopening van de stadsdiensten dankzij de tijdswinst door digitalisering. Zo blijft er voor werkende inwoners voldoende mogelijkheid voor een afspraak op haalbare uren.
7) Het trouwreglement wordt versoepeld om vlotter een geschikt tijdsstip te kunnen kiezen.
8) Voor zorgbehoevenden of mensen met mobiliteitsproblemen voorzien we de mogelijkheid tot registratie van persoonsgegevens (voor rijbewijzen, ID-kaarten, reispassen) aan huis.
9) De stad neemt het voortouw in het gesprek met de providers voor het versterken van het 4G/5G-netwerk op en rond de Grote Markt en Zimmerplein.
10) Onze burgers hebben recht op een neutrale en onpartijdige dienstverlening. Die neutraliteit en onpartijdigheid worden zichtbaar door een neutrale kledingstijl voor personeel dat in rechtstreeks contact komt met onze burgers in de openbare dienstverlening en bij contact met externe partners. Religieuze of ideologische symbolen zijn dus niet toegelaten in deze functies.
11) Het gemeentehuis van Koningshooikt hervormen we naar een waar ‘dorpshuis’ waarin we de bestaande dienst behouden. We zetten in op onderhoud en isolatie van het gebouw en geven de Hooiktse geschiedenis er een plaats.
Verenigingen
De inflatie jaagt ook onze verenigingen op extra kosten. Daarom voeren we een éénmalige indexatie uit van 25% van alle subsidies en toelagen die sinds 2018 niet werden verhoogd.
Sport
1) Sporthal de Jutteneer in Koningshooikt wordt vernieuwd en uitgebreid en omgevormd tot een multifunctioneel complex.
2) We onderzoeken de mogelijkheid van een nieuwe sporthal samen met de lokale scholen, in navolging van het geslaagde project met onze nieuwe Sporthal Stadspark.
3) Sportpark Lier biedt op de Hoge Velden ruimte aan alle geïnteresseerde jeugdploegen en recreatieve voetballers. We waken over de toegankelijkheid van het sportpark voor mensen met een beperking. Ook G-werkingen hebben hier een thuis.
4) De stad blijft aandringen bij de Vlaamse overheid voor een veilige fietstunnel onder de Ring naar sportpark Hoge Velden.
5) Met een nieuw kunstgrasveld in Hooikt, het Sportpark Lier en investeringen op het Lisp werd evenwichtig geïnvesteerd in jeugdfaciliteiten voor al onze lokale voetbalploegen. Dat evenwichtige principe houden we aan.
6) Het Netestadion wordt uitgebreid en vernieuwd, om de succesvolle Lierse atletiek alle groeikansen te geven.
7) Het Beleidsplan Ruimte voorziet 12 hectare extra recreatiegebied, om ruimte te geven aan sport en jeugd. Dit recreatiegebied wordt ingebed in het omliggende landschap en zal dus een echt sportpark worden met ruimte voor water, natuur én al onze inwoners.
8) We voorzien een plek waar vrij en veilig in open water kan worden gezwommen.
9) De vijver rond het Fort van Lier wordt opgewaardeerd tot een volwaardige viszone voor vrije vissers met visvergunning.
10) We onderzoeken de mogelijkheid om langsheen de sportieve aders van de stad zoals Vesten en Netedijken publiek toegankelijke sportparkjes voor jong én oud te voorzien. Dit doen we met respect voor het omliggende landschap door het gebruik van natuurlijke materialen.
11) In de nieuwe recreatiegebieden voorzien we ruimte voor een boulderzaal en andere klimsporten.
Evenementen & Toerisme
1) De aanvraagmodule voor evenementen wordt gebruiksvriendelijker en laagdrempeliger gemaakt. We bieden online een stap-voor-stap gids aan om organisatoren doorheen het aanvraagproces te leiden.
2) De stad stimuleert verenigingen, ondernemers en wijkcomités om zoveel mogelijk evenementen te organiseren in Lier. We lenen materiaal uit, stellen locaties ter beschikking en zorgen voor een vlotte aanvraagprocedure.
3) De wijkfeesten worden in hun oude glorie hersteld. De stad voorziet een opstartpremie voor wie (opnieuw) met een wijkoverspannend evenement wil starten. Sterke wijkfeesten die zijn blijven voortbestaan worden ook gesteund.
4) Lier Feest blijft ambitieus met een echt feestweekend dat zoveel mogelijk mensen bereikt.
5) Lier Centraal blijft gaan voor een stevige programmatie die de Grote Markt vier keer doet vollopen. Daarbij geven we lokaal talent de kans om te schitteren als voorprogramma.
6) We houden plaats voor een verenigingenmarkt binnen de stedelijke programmatie.
7) De ontleenkredieten voor erkende verenigingen worden verhoogd.
8) 11 juli wordt georganiseerd als een echt Vlaams volksfeest voor jong en oud.
9) De stad organiseert in het hoogseizoen geregeld een boekenmarkt in het centrum.
10) We geven het toeristisch hoogseizoen extra kleur met regelmatige historische re-enactments: ridders, heksen, soldaten van Napoleon of een praalwagen van keizer Karel, we brengen het allemaal tot leven in historisch Lier.
11) We voorzien op- en afstapzones voor touringcars op de Grote Markt om zo de toeristen dichter bij ons centrum te laten komen.
12) Het Fort van Lier wordt ontsloten voor toeristisch bezoek, met respect voor de clubs die het nu gebruiken. De klemtoon ligt op natuurbehoud en historische beleving.
Cultuur
1) We realiseren een (ver)nieuw(d) cultureel centrum, waarbij de piste van een mogelijke privépartner wordt onderzocht.
2) De stad zorgt voor één Liers kunstenweekend waarin lokale artiesten, groepen en verenigingen zich kunnen tonen aan het grote publiek.
3) We geven ruimte aan streetart in onze stad.
4) We livestreamen stedelijke evenementen en optredens in onze woonzorgcentra.
5) Zowel in stadsgebouwen als op het openbaar domein geven we kansen aan lokale kunstenaars om hun werk te tonen.
6) Het ambitieuze restauratieprogramma van ons historisch erfgoed wordt verder gezet: het Begijnhof, de Gummaruskerk en de Heilige Geestsite wordt volledig vernieuwd. Ook de restauratie van den Bril wordt opnieuw opgestart. Kerkhof Mechelsesteenweg wordt opgewaardeerd tot een groen begraafpark.
Bibliotheek & Musea
1) We zetten in op Bib Open+, waarbij men buiten de openingsuren in een onbemande bib kan ontlenen. Zo kan het personeel worden ingezet voor doelgroepenwerking en schoolbegeleiding.
2) Een partnerschap tussen de bib en woonzorgcentra bezorgt de bewoners een brede keuze aan leesvoer.
3) We verhogen het comfort in de Colibrant en Leescafé.
4) De opslagcapaciteit van het Stadsmuseum als dé historische schatkamer van Lier wordt verzekerd met een bereikbaar en goed ontsluitbaar depot.
5) Het aansluiten van de Museumtuin op het groen van de ontwikkeling van het binnengebied, met horecamogelijkheid biedt mooie kansen. We waarderen de buitenruimte op met een echte “beeldentuin”.
6) Een beperkte lijst van kunst uit het depot kan worden uitgeleend aan horecazaken, particulieren en verenigingen.
Lokale Economie & Financiën
1) Het kernwinkelgebied blijft prioritair voor winkels en horeca bestemd, waarbij wonen op de bovenliggende verdiepingen wordt aangemoedigd. De bestaande premies hiervoor worden maximaal ingezet om de winkelas levendig te houden én de winkelpanden betaalbaar.
2) In het voormalige C&A-pand bieden we betaalbare winkelruimte aan met vlotte verbindingen naar de ondergrondse parkeergarage.
3) In de Berlarij zetten we in op buurtvoorzienende winkels en gespecialiseerde ambachten, naast de bestaande speciaalzaken.
4) Het terrasreglement in samenspraak met de lokale horeca aanpassen en vereenvoudigen. We maken werk van een eengemaakte stijl voor signalisatie, borden en verlichting van handelszaken in het historische centrum van onze stad om de verrommeling tegen te gaan en het historische karakter van onze stad te versterken.
5) Met N-VA was er al 12 jaar geen belastingverhoging. Die garantie bieden we opnieuw: met ons aan het roer verhogen de lokale belastingen en opcentiemen niet! Voor alleenstaande ouders met minderjarige kinderen voorzien we een verlaging van de algemene gemeentebelasting.
6) Stad Lier organiseert een tweejaarlijkse job- en ondernemersbeurs om lokale bedrijven en werkzoekenden bij elkaar te brengen.
7) Taal is de sleutel tot werk: anderstalige nieuwkomers worden samen met de VDAB verplicht tot het volgen van een cursus Nederlands.
8) De Open Bedrijvendag voor Jongeren gebruiken we om onze jeugd warm te maken voor werk in eigen stad.
9) We verplichten eenvormige affichage voor leegstaande panden, aangevuld met kleurrijke bestickering. Zo vermijden we een rommelig beeld en fleuren we de winkelas op.
10) We verbeteren de dienstverlening voor lokale ondernemers en verenigingen en ondersteunen en begeleiden bij aanvragen, evenementen, vergunningen…
11) We behouden en promoten de etalagepremie. Zo stimuleren we creatieve en kleurrijke uitstalramen die bijdragen aan een levendig straatbeeld.
12) We promoten “Lierke Plezierke” overal als een aantrekkelijke bestemming voor winkelen, horeca en toerisme.
13) We voorzien meer groen in de winkelas en aangrenzende straten. Dit doen we waar mogelijk aan de hand van permanent groen zoals bomen en klimplanten.
14) De muziekinstallatie in de binnenstad wordt vernieuwd.
15) Bedrijventerreinen worden gebruikt waar ze voor dienen: jobs creëeren. Onder andere op de voormalige Van Hool-site waken we er samen met de Vlaamse regering over dat productiebedrijven met duurzame plannen en maximale jobcreatie zich er vestigen. Nieuwe bedrijventerreinen worden zo goed mogelijk ingepast in de omgeving en voorzien van voldoende groenbuffers en afdoende waterhuishouding.
16) Lokale landbouwers zijn een belangrijk deel van onze stedelijke economie en voedselvoorziening. We geven hen daarvoor de nodige ruimte. De stad gaat in regelmatig overleg met de sectororganisaties. We waken erover dat landbouwgrond ter beschikking blijft voor onze lokale boeren. We promoten lokaal geproduceerd voedsel en geven het in stedelijke aanbestedingen waar mogelijk alle kansen.
Mobiliteit
1) We verdubbelen het gratis half uur naar 1 uur gratis parkeren. Bezoekers kunnen zo op hun gemak boodschappen doen of een bestelling ophalen zonder naar de klok te kijken.
2) We vernieuwen en dynamiseren de parkeergeleiding naar onze parkings, om bezoekers er vlot heen te leiden.
3) We onderzoeken het verder bevriezen van de tarieven van de betalende ondergrondse parkings.
4) We gaan voor een netto uitbreiding van het aantal autoparkeerplaatsen. We behouden maximaal de bestaande plekken en zoeken extra randparkeermogelijkheden.
5) We onderzoeken of met een private partner een snellaadstation voor elektrische wagens kan worden gerealiseerd op het grondgebied. De noden wat betreft het opladen van elektrische wagens worden voortdurend gemonitord.
6) Rondom schoolomgevingen voorzien we in extra plaatsen voor cargobikes en fietsen voor kindervervoer. We voorzien bijkomende fietsenstallingen en onderzoeken de mogelijkheid van een overdekte fietsenstalling in omgeving Grote Markt, die ook bij evenementen van nut kan zijn. We breiden het aantal fietskluizen in de wijken verder uit.
7) Met private partners geven we verder ruimte aan autodelen, waarbij we ook inzetten op handhaving van foutparkeerders op autodeelplaatsen.
8) De “trage wegen” koesteren we als groen verbindingsnetwerk. We handhaven hun toegankelijkheid, zorgen voor het nodige onderhoud en geven hen hun historische namen. Bij nieuwe ontwikkelingen zoeken we naar nieuwe zachte wegen als ontsluiting. Als leidraad gebruiken we de inventaris van de Trage wegen van Lier en Koningshooikt.
9) Met De Lijn onderzoeken we hoe bussen uit de Antwerpsestraat kunnen worden geweerd op woensdagnamiddag en zaterdag, de piekmomenten voor winkelen.
10) We maken een grondige verkeersanalyse van alle schoolomgevingen en zorgen voor veilige fiets- en wandelroutes naar de scholen.
11) Zwaar verkeer hoort niet door de dorpskern van Koningshooikt te rijden. We dwingen de daar geldende tonnagebeperking af door middel van een slimme elektronische vrachtwagensluis.
12) We zetten druk op de NMBS om het Lierse station met liften en verhoogde perrons voor iedereen toegankelijk te maken.
13) Elk zebrapad dient toegankelijk te zijn voor rolstoelgebruikers, met verlaagde drempels en een veilige en zichtbare oversteek.
14) We zetten onze investeringen in toegankelijke en comfortabele voetpaden verder.
Groen & Dierenwelzijn
1) Via wijkparticipatie en aanmoedigingscampagnes maken we iedereen warm om zoveel mogelijk te ontharden: zo geven we meer ruimte aan water en groen en koelen we de stad af. De stad geeft hierbij het goede voorbeeld: we gaan voor verdere vergroening van de Lierse binnenstad en de dorpskern van Koningshooikt. met o.a. meer groen op de Grote Markt, de Sionsite, Dorpsstraat, Koningsplein en de Bernard Van Hoolstraat. Verticale tuinen op muren vergroten de biodiversiteit in de binnenstad en verbeteren de luchtkwaliteit.
2) (Be)leefbaar water is een troef van onze historische stad aan de rivieren. We maken de historische band tussen de Lierenaar en zijn waterrijke omgeving terug zichtbaar. Bij stadsontwikkeling en heraanleg geven we aandacht aan zichtbaar en beleefbaar water in de buurt.
3) Graslanden en groenzones worden zoveel mogelijk gebruikt als bloemenweides. Ronde punten maken we tot groene bloemeneilanden.
4) We gaan voor minstens 3 nieuwe publieke parken in Lier. We onderzoeken concrete en haalbare mogelijkheden hiervoor op het Lisp, op Kloosterheide, op Plaslaar en in Koningshooikt.
5) We gaan voor 20.000 nieuwe bomen in Lier. We kijken naar mogelijkheden om bestaande stadsrandbossen zoals rondom het Fort van Lier en op Kloosterheide te versterken. Hiermee verdubbelen we onze inspanningen van de afgelopen 6 jaar.
6) We stimuleren particulieren om hun tuin te vergroenen door nieuwe boom- en struikuitdeelacties. Ook bedrijven stimuleren we om op hun terrein meer bomen te voorzien.
7) We voorzien een zwemvijver voor honden. In Koningshooikt komt een volwaardige hondenweide naast de twee die er reeds zijn in Lier. De zwemvijver en hondenlosloopweides worden ingebed in het omliggende landschap door de juiste plantenkeuze en fungeren ook als park voor de buurt.
8) De succesvolle hondenpoepbuizen worden uitgebreid op populaire uitlaatplekken.
9) Met een verdubbeling van ons arsenaal slimme rattenvallen bestrijden we ongedierte.
10) Duivenoverlast pakken we aan via biologische weg met onschadelijk anticonceptievoer.
11) We doen een intensieve controle op illegaal thuisslachten.
12) We steunen het Zwerfkattenproject bij het redden, steriliseren en herplaatsen van straatkatten. Straatkatten of – honden worden nooit afgemaakt, maar goed opgevangen.
13) We voeren een bij- en vlindervriendelijk beleid via bloemenweides en bomen.
Stadsontwikkeling
1) We ontwikkelen het voormalige C&A-pand samen met de Rerum Novarum-site tot een groen en dynamisch stadshart dat zorgt voor een rustplek in het centrum, betaalbare winkelruimte en zachte verbindingen met de ondergrondse parkeergarage en de winkelas. Voor dit ambitieuze project werden we door de Vlaamse regering al bekroond met €1,5 miljoen subsidies.
2) De stad speelt een actieve rol in de verdere stadsontwikkeling. Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf SOLAG krijgt hiervoor een duidelijke taakstelling: leegstaande gebouwen of plekken die een negatieve impact hebben op de uitstraling van de stad verwerven en omtoveren in dynamische, groene aantrekkingspolen. In navolging van de succesvolle projecten in de Normaalschool en de C&A is het administratief centrum Kruisbogenhofstraat hiervoor een belangrijk doel.
3) We verlengen de Bouwstop tot het Beleidsplan Ruimte volledig van kracht is: meergezinswoningen op groene terreinen in de binnenstad worden niet vergund.
Openbare werken
1) We gaan voor een realistisch maar ambitieus investeringsprogramma van €25 miljoen. Hierbij krijgen de volgende projecten prioriteit voor een volledige nieuwe heraanleg:
- Begijnhof
- Eeuwfeestlaan & Guldensporenlaan
- Huibrechtstraat & K. Albertstraat
- Volmolenstraat, Bril, Werf, Kloosterstraat & Kattenstraat
- Zaat & Veemarkt
- Rechtestraat, Heilige Geeststraat & Kardinaal Mercierplein
- Nazarethdreef & Kanaalstraat
Daarnaast realiseren we veilige fietspaden langs de Kesselsesteenweg, Marnixdreef en Mechelbaan/Beukheuvel/Soeteweide.
2) Kasseiwegen zijn mooi en versterken het historische karakter, maar zijn niet altijd geschikt voor doorgaand verkeer. We zorgen voor stevige, met beton ingewassen kasseiverharding zoals op het Zimmerplein en de Grote Markt. Waar kasseien geen meerwaarde bieden gaan we, in overleg met de Vlaamse dienst Erfgoed, op zoek naar alternatieven zoals betonverharding, klinkers of asfalt.
3) Samen met Aquafin grijpen we in tegen overstromingsgevaar door bijkomende overstorten en een stevige waterhuishouding op kritieke punten.
4) Werken zijn voor niemand leuk. Hinder moet maximaal beperkt blijven. We maken een punt van betere communicatie en signalisatie bij werken en omleidingen. We volgen aannemers en nutsbedrijven dichter op en zien dat zij hun vergunningen correct uitvoeren.