Stad Lier verkozen tot UNIZO-laureaat "ondernemende gemeente 2015"

Op 2 december 2015, over deze onderwerpen: kernversterkend beleid, Lokale economie

 

 

“Lier levert vernieuwend pionierswerk om het kernwinkelgebied van de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden. Het project bewaart ook mooi het evenwicht tussen de rol van de stad en de inspraak van de ondernemers”. Met die woorden kroonde de jury vandaag de stad Lier tot UNIZO Laureaat Ondernemende Gemeente 2015. Lier haalde het in de finale van Mechelen en Geraardsbergen. De cijfers van Lier zijn confronterend. De winkelvloeroppervlakte groeide tussen 2008 en 2014 met 17,3%. Het aantal winkels met een winkelvloeroppervlakte van 801-1.600m² zwol zelfs aan met 45,5%. De leegstandevolutie volgt dit onbesuisde patroon met een stijging van maar liefst 115% in aantal panden en 50% toename in leegstaande winkelvloeroppervlakte. De stad Lier nam het heft in handen via het project ‘Het consolideren van de leefbaarheid en aantrekkingskracht van het Liers kernwinkelgebied’. Concreet maakte Lier een Stedenbouwkundige Verordening Detailhandel op en nam het bijkomende kernversterkende acties en maatregelen. Met de verkiezing ‘Ondernemende Gemeente’ bekroont UNIZO in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG en distributienetwerkbeheerder Eandis, die steden of  gemeenten in Vlaanderen en Brussel die de lokale economie stimuleren met opmerkelijke projecten of sterke initiatieven. Lier is intussen de 10e Laureaat Ondernemende Gemeente.

De stad Lier heeft het heft in handen genomen en pionierde door haar “Beleidsvisie Detailhandel” te vertalen in een “Stedenbouwkundige Verordening Detailhandel”, waarbij het kernwinkelgebied concreet wordt afgebakend. Deze Stedenbouwkundige Verordening is intussen door de Deputatie goedgekeurd. Een attractieve branchedynamiek samen met een reeks aanmoedigende omgevingsfactoren moeten het Lierse kernwinkelgebied doen excelleren in authenticiteit en gezelligheid.  Daartoe heeft de stad Lier een reeks ondernemingsvriendelijke acties en maatregelen geïnitieerd. Van coaching en vorming over premies en geschenkbonnen en complementair aan de eerder vernoemde beleidsvisie detailhandel en de stedenbouwkundige verordening detailhandel.

Mechelen en Geraardsbergen
Lier haalde het in de finale van Mechelen en Geraardsbergen. Voor de jury heeft de leegstandsaanpak van de stad Mechelen met het project “Mest” een positieve weerklank bij klanten en (jonge) ondernemers. Het helpt drempels verlagen en ondernemersplannen haalbaar maken. Het project “Geraardsbergen Startersstad!” is voor de jury een mooie illustratie van lokaal beleid dat vertrekt vanuit een cijfermatige onderbouw. Dit project heeft duidelijk begrepen dat samenwerken, het verbinden van mensen de succesfactor is.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is