“Nu begint het werk pas voor het archiefteam”

Op 22 maart 2016, over deze onderwerpen: Modernisering, Stadsdiensten

Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) heeft gisteren het nieuwe archief van de stad en het OCMW officieel geopend. Het bevindt zich op de Dungelhoeffsite naast het Sociaal Huis.

Rond het Paradeplein op de Dungelhoeffsite bevonden zich al het stadskantoor, het Sociaal Huis en het politiecentrum. Wie het archief wil induiken, kan voor heel wat stukken voortaan ook op het Paradeplein terecht. “Archiefstukken van voor 1900 uit het stedelijk archief blijven nog boven de bibliotheek op het Kardinaal Mercierplein bewaard. Het gaat dan over bevolkingsregisters, registers van de burgerlijke stand en parochieregisters die vaak gebruikt worden voor genealogisch onderzoek. Het is de bedoeling om ook die zo vlug mogelijk te verhuizen”, belooft schepen van Erfgoed Rik Verwaest (N-VA).

Voorspel

Het archief van de stad en het OCMW werden gehuisvest in een nieuwbouw die bestaat uit een onthaalruimte, een leeszaal en kantoorruimte. Het archief zelf werd in de kelderruimte onder het Sociaal Huis ondergebracht. “De aanzet tot de verhuizing van het archief ving vorig jaar aan”, zei Frank Boogaerts tijdens de officiële opening. “Stadsarchivaris Luc Coenen bereidde dit voor met zijn toenmalige archiefmedewerkers. Sinds begin dit jaar bestaat het archiefteam uit twee nieuwe medewerkers. Het kreeg meteen de grote uitdaging om in nauwelijks zes weken deze verhuizing verder inhoudelijk en fysisch over te nemen en voor te bereiden. In totaal werden 24.500 archiefdozen naar hier overgebracht. Nu begint het werk pas echt voor het archiefteam. De meer dan drie kilometer stedelijk archief moeten ze nu doos per doos nakijken, identificeren, inventariseren, verschonen en selecteren. Dit is nodig om te komen tot de essentie van een archiefwerking: een efficiënte en klantvriendelijke ontsluiting via raadpleging en onderzoek, ten dienste van de bevolking en de eigen administratie. De verhuizing was dus slechts het voorspel. Het echte archiefwerk begint nu pas.”

Het stadsarchief krijgt jaarlijks zo'n zeshonderd unieke bezoekers over de vloer, van wie de meesten meermaals terugkeren. Bijna driekwart zoekt genealogische informatie, de anderen vooral historische informatie. Het oudste document is een oorkonde uit 1236 voor de abdij van Nazareth. Een opmerkelijk onderdeel van het archief is de afdeling Lier, waar u boeken van en informatie over Lierenaars terugvindt die actief waren of zijn op het vlak van de literatuur, de muziek en de kunst.

03.8000.314

archief [at] lier.be

(CVR, GVA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is