Wijkmobiel voortaan ook inzetbaar als CP-Ops

Op 4 juni 2013

De stad kocht meer dan 10 jaar geleden een kampeerwagen (mobilhome) aan om als aanspreekpunt voor bewoners in te zetten in de Lierse wijken. De gemeenschapswachten waren vanaf dan met de wijkmobiel op vaste momenten en plaatsen in de Lierse wijken aanwezig. De laatste jaren, en gekoppeld aan de opstart van de stedelijke wijkwerking, is de aanwezigheid van de gemeenschapswachten in de wijken verder op maat uitgebouwd. Ze zijn een laagdrempelig
aanspreekpunt voor burgers en worden er ingezet voor veiligheids- en preventieopdrachten. Dit zowel met de wijkmobiel, als te voet of met de fiets. De wijkmobiel wordt daarnaast ook gebruikt als ondersteuning bij acties en campagnes in het kader van de aanpak van overlastgerelateerde fenomenen, zoals fietsgraveeracties, of acties in het kader van verkeersveilige schoolomgevingen. Voor de uitvoering van deze opdrachten rijdt de mobilhome niet dagelijks uit.

In het licht van de uitbouw van een beleid rond noodplanning was de brandweer de voorbije maanden op zoek naar een mobiele Commandopost-Operaties, kortweg CP-Ops. Omdat de aankoop van een voertuig, omwille van de beperkte te verwachten inzet en dit gelinkt aan de huidige financiële situatie van de stad, niet opportuun leek, werd gezocht naar mogelijke synergiën binnen de stad.

Deze synergie werd gevonden in een gemeenschappelijk gebruik met de wijkmobiel.

Bij een grote interventie waarbij verschillende hulpdiensten betrokken zijn, zal de CP-Ops voortaan gebruikt worden als bevelstructuur op het terrein. Het is een communicatieknooppunt naar de verschillende hulpdiensten op het terrein enerzijds en naar de verschillende autoriteiten toe anderzijds. De CP-OPS bevat vertegenwoordigers van de hulpdiensten die betrokken zijn bij de hulpverlening en haar voornaamste opdracht bestaat uit het verzamelen van gegevens over de
noodsituatie of ramp, het aansturen van de ploegen op het terrein en het informeren van de gemeentelijke crisiscel.  

Om een gemeenschappelijk gebruik wijkmobiel/CP-Ops mogelijk te maken zal de wijkmobiel verder ingericht worden als een rijdende vergaderzaal met de nodige vergaderinfrastructuur, communicatiemiddelen en nood- en interventieplannen. Behalve het fysieke onderscheid met de voertuigen van de hulpdiensten, zal de CP-Ops, zoals gebruikelijk in België, herkenbaar zijn aan o.a. geruite paarse signalisatie (dambordmotief) en een gele vlag met het opschrift “CP-Ops”.

De wijkmobiel/CP-Ops krijgt een vaste standplaats op de parking aan de brandweerkazerne zodat hij bij een noodsituatie snel kan uitrijden. Intern zijn de nodige afspraken gemaakt zodat de wagen, op momenten dat hij als wijkmobiel in een wijk aanwezig is, onmiddellijk opgevorderd kan worden als CP-Ops.  

Tijdens de heraanleg van de Grote Markt werd een dubbel gebruik van de wijkmobiel reeds met succes uitgetest. Hij werd toen ingezet als infopunt waar geïnteresseerden terecht konden met vragen over de werken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is