Stad betreurt ongenuanceerde berichtgeving naar aanleiding Belfiusstudie over gemeentefinanciën

Op 27 augustus 2014

De stad Lier betreurt de ongenuanceerde berichtgeving in de pers naar aanleiding van de recente Belfiusstudie over de gemeentefinanciën. In deze artikels wordt gesuggereerd dat 1 op de 6 gemeenten onder verhoogd toezicht wordt geplaatst (of aan de leiband moeten), wat niet correct is.

De Vlaamse regering bepaalt, als toezichthoudende overheid, dat gemeenten een sluitend meerjarenplan moeten opmaken. Dit betekent dat de door het bestuur gekozen beleidsopties moeten kunnen gerealiseerd worden binnen de financiële mogelijkheden van de gemeente, zonder dat er een hypotheek wordt gelegd op de toekomst. Concreet moeten alle gemeenten aantonen dat ze jaarlijks op kasbasis in evenwicht zijn. Daarnaast zijn ze verplicht om uiterlijk in 2019 ook een structureel of langetermijnevenwicht te realiseren. Dat betekent dat de autofinancieringsmarge positief moet zijn en dat ze dus in staat zijn om met de middelen uit de courante werking de aflossingen en intresten van de leningen te betalen. De Vlaamse regering laat de gemeenten expliciet toe om een aantal jaar “in het rood te duiken” om bepaalde beleidsopties te kunnen realiseren. Belangrijk is echter om tegen het einde van de legislatuur de nodige maatregelen te treffen zodat het langetermijnevenwicht een feit is, zodat de volgende bestuursploeg niet wordt opgezadeld met een structureel financieel probleem.

 

Vele lokale besturen moeten hun financiën de komende jaren in lijn brengen met deze nieuwe regelgeving en hebben hiervoor, zo ook de stad Lier, reeds de nodige structurele maatregelen genomen. De vooropgestelde besparingsmaatregelen worden per kwartaal gemonitord en daar waar nodig bijgestuurd. Bovendien wordt het meerjarenplan jaarlijks opnieuw geëvalueerd zodat het aan gewijzigde omstandigheden kan worden aangepast.

 

De stad Lier zou ervoor kunnen opteren om de investeringen drastisch terug te schroeven, daardoor een versnelde schuldafbouw te realiseren waardoor de autofinancieringsmarge reeds in 2015 positief wordt. Maar is dat goed lokaal bestuur? Is dit wat de Vlaamse Regering verwacht? Is dit wat de Lierenaar verwacht?

 

De stad Lier kiest er wel voor om een goede dienstverlening te blijven garanderen, de noodzakelijke investeringen te blijven voortzetten en voorziet daarbij tevens de komende jaren in een lichte schuldafbouw. De doelstelling is daarbij duidelijk: een positieve autofinancieringsmarge in 2019, zoals de Vlaamse Regering voorschrijft.

Dankzij het zuinige beleid in 2013 werd trouwens reeds een overschot gerealiseerd dat deels wordt aangewend voor bijkomende schuldafbouw.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is