Sluikstorten blijft een probleem

Op 22 mei 2013

Het gaat over restafval dat in heel de stad wordt gedumpt, vooral bij de OCT's, de collectieve ondergrondse afvalcontainers, of in openbare vuilbakjes.

Die laatste zitten dikwijls overvol, terwijl ze amper enkele uren daarvoor nog zijn leeggemaakt. De stad onderneemt verscheidene acties om dat te ontmoedigen. Helaas blijft betrapping op heterdaad erg moeilijk. Het sluikstorten gebeurt immers meestal op tijdstippen met weinig sociale controle. Bovendien heeft een sluikstorter weinig tijd nodig.

Toch willen we iedereen aanmoedigen om mee een oogje in het zeil te houden", zegt Boogaerts.

Om het sluikstorten bij de OCT's aan te pakken, startte de stad in oktober een sensibiliseringsactie en verhoogde ze de GAS-boetes voor sluikstorten tot 250 euro. Toch worden maar weinig sluikstorters beboet.

Zo controleerde de stad van oktober tot eind maart 778 vuilniszakken die bij OCT's werden achtergelaten. De vaststellend ambtenaar kon amper 38 bestuurlijke verslagen opstellen die tot een GAS-boete kunnen leiden.

"Sluikstorters worden slimmer en laten steeds minder gegevens achter waarmee we hen kunnen identificeren", geeft milieuambtenaar Gino Verbiest toe.

Toch gooit het stadsbestuur de handdoek niet in de ring. "We bereiden nu maatregelen voor om het fenomeen verder terug te dringen.

Die krijgen in het najaar hun uitwerking en zullen uitmonden in een nog strenger optreden", besluit burgemeester Boogaerts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is