U bent hier
Slimme camera's treden in werking
De twee ANPR-camera's die automatisch nummerplaten herkennen, hangen al sinds oktober 2012 op de Grote Markt, op een paal tegenover Lingerie Gigi. Toch bleven overtreders ongestraft, omdat het parket geen gevolg gaf aan de processen-verbaal die de politie opstelde. De reden hiervoor was de onduidelijke weginfrastructuur. Dat probleem is door het plaatsen van paaltjes tussen de voetgangerszone en de rijweg ondertussen opgelost.
Bovendien worden overtredingen voor het negeren van de autoluwe zone en voetgangerszone niet langer afgehandeld door het parket, maar door de stad zelf. Ze werden opgenomen in het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS).
Voorwaarde is wel dat de overtredingen worden vastgesteld door slimme camera's met nummerplaatherkenning. De gemeenteraad keurde eind vorig jaar de bijzondere politieverordening hierover goed en de stad sloot ook een protocolakkoord met de procureur des konings.
'Doorrijdend verkeer op de Grote Markt is sinds de heraanleg niet meer toegelaten. Sinds begin 2013 geldt de regel dat autoverkeer komende uit de Rechtestraat over de Grote Markt naar de Lisperstraat (of Antwerpsestraat) alleen toegelaten is voor 11 uur en na 18 uur. Verkeer vanuit de Florent Van Cauwenberghstraat mag nooit over de Grote Markt richting Vismarkt of Werf rijden, maar moet afdraaien naar de Lisperstraat of Antwerpsestraat. Fietsers, lijnbussen en taxi's zijn altijd toegelaten in beide richtingen', zegt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).
Het pleingedeelte van de Grote Markt is een voetgangerszone. Dit is de zone rond het stadhuis tot in de Koning Albertstraat en tot voor de Sint-Jacobskapel tot aan de rijweg. Ook de Eikelstraat, Lantaarnstraat, Papegaaistraat, Felix Timmermansplein en het begijnhof zijn voetgangerszone. In de voetgangerszone mag je nooit met de wagen rijden, tenzij tussen 18 uur 's avonds en 11 uur 's morgens om te laden en lossen. Met een doorgangskaart mag je op elk moment laden en lossen.
Twee camera's
Twee camera's met nummerplaatherkenning registreren voortaan de inbreuken. 'Wie de autoluwe zone negeert, krijgt 55 euro boete', zegt de burgemeester. 'Dit bedrag is wettelijk vastgelegd. De stad werkt voor de administratieve verwerking van de boetes samen met de interlokale vereniging GAS Arrondissement Mechelen, die ook instaat voor de opvolging van de overtredingen op het algemeen politiereglement.'