U bent hier
Sint-Gummarusfeesten zondag officieel begonnen
In de Sint-Gummaruskerk vond gisteren de jaarlijkse herdenking van de inwijding of consecratie van de kerk plaats. Deze bijzondere misviering eindigde met de onthulling van een nieuw Sint-Gummarusbeeld, gemaakt door Louis De Pooter (70) uit Oelegem (Ranst). U vindt het beeld achteraan in de kerk naast de smeedijzeren Sint-Gummarusboom.
"Toen ik als kleine jongen naar de lagere school reed, fietste ik altijd voorbij de Sint Gummaruskapel in Emblem (Ranst). Dat heeft me mijn hele leven geïnspireerd. Ik heb ook altijd naar Gummarus opgekeken. Toch heb ik nooit eerder een Sint-Gummarusbeeld gemaakt. Goed vijf jaar geleden heb ik aan pastoor Jan Verheyen voorgesteld om zo'n beeld te maken voor de 25-jaarlijkse jubelfeesten", zegt Louis De Pooter.
"Ik heb het beeld eerst in klei geboetseerd. Daarna maakte ik een siliconen mal waarin je plaaster giet. Op dat plaasteren model kan je dan gaan werken, in dit geval in Franse savonnière, kwalitatief een van de beste natuurstenen. Het eindresultaat is een beeldhouwwerk van 1200 kilogram. Je ziet Sint-Gummarus met zijn staf, het wonder van de bron, het wonder van de boom en het wonder van het kind waarbij Gummarus een boreling van een adder redt."
Na de onthulling van het beeld trokken de kerkgangers naar de tuin van het Hof van Denemarken. Daar werden ze verwelkomd door de reuzen Goliath en Wardje, maar dan wel in handpoppenformaat. Zij zijn trouwens de promofiguren voor de Gummarusfeesten 2015. Iedereen kreeg een rode of gele ballon en die werden vervolgens met een flyer de lucht in gelaten.
Historische recreatie
Het eerstvolgende hoogtepunt van de Sint-Gummarusfeesten volgt op zaterdag 26 september. Dan erkent bisschop Johan Bonny om 19u in de Sint-Gummaruskerk de relieken van Gummarus. Na de viering, omstreeks 20.30u, begeleidt een lichtprocessie het zilveren reliekschrijn naar de pui van het stadhuis. Daar zal de burgemeester Gummarus opnieuw erkennen als patroonheilige van de stad Lier.
De dag daarna, op zondag 27 september, vindt de ommegang plaats. Dat wordt dit keer geen traditionele stoet, maar wel een interactieve historische recreatie: meer dan duizend figuranten voeren de stad terug naar het einde van de vijftiende eeuw. Dit gratis evenement wordt op zondag 4 oktober herhaald.
Voor meer info: www.gummarusfeesten.be