Openbare verlichting sportvelden

Op 18 oktober 2010

Interpellatie van Rik Verwaest aan College van Burgemeester en Schepenen:

"Geachte mevrouw de voorzitster,

Graag had ik het college van burgemeester en schepenen geïnterpelleerd over de volgende kwestie:

Op 30 maart besloot het Lierse schepencollege om de toegang tot de stedelijke Sportvelden te verbieden tussen 22u en 9u ‘s morgens. Aanleiding hiertoe was een golf vandalenstreken en andere nachtelijke overlast op deze terreinen. Veel zoden zette deze maatregel echter nog niet aan de dijk. Bewoners van het Begijnhof stelden de voorbije maanden vast dat de overlast onverminderd doorging, met het ’s nachts bekladden van hun huizen als dieptepunt. De reden van het mislukken van het toegangsverbod is volgens de buurtbewoners simpel: de Sportvelden blijven na zonsondergang nog helemaal verlicht, ook na het invoeren van het toegangsverbod. Dat zorgt voor veel verwarring, omdat zo de foute indruk wordt gewekt dat het terrein nog steeds toegankelijk is.

In mijn schriftelijke vraag d.d. 30 augustus jl. vroeg het stadsbestuur waarom men een terrein waar na zonsondergang de toegang verboden werd toch bleef verlichten. Ik ontving het volgende antwoord van het college:

De belangrijkste reden om de Sportvelden nog steeds verlichten na 22u is de betere sociale controle en het makkelijker toezicht houden door de lokale politie. Door de verlichting worden (ongewenste) bezoekers immers makkelijker opgemerkt. Daarnaast draagt de verlichting ook bij tot een verhoogd veiligheidsgevoel in de omgeving.”

(volledig antwoord: zie bijlage "sportvelden")

Openbare verlichting zorgt dus voor meer veiligheid, zo mocht ik althans concluderen op basis van het antwoord van het schepencollege. Nu ging er bij mij echter een lampje branden. Enkele weken eerder had mijn collega-raadslid Frank Boogaerts in een eigen schriftelijke vraag de veiligheidssituatie op het pleintje “Den Oever” aangekaart. Hier hebben heel wat buurtbewoners hun garageboxen staan, terwijl het een doorgang is tussen verschillende straten. Op vraag van heel wat buurtbewoners vroeg collega Boogaerts daarom of de openbare verlichting, die hier zeer schaars brandde, versterkt kon worden. Hij kreeg echter nul op het rekest, met de volgende wel erg opmerkelijke argumentatie van het schepencollege:

Door het plaatsen van meer verlichting zijn er meer jongeren die ’s avonds en ’s nachts rondhangen op het speelplein. Op andere speelpleinen hanteert de jeugddienst het principe om er ’s avonds en ’s nachts geen verlichting aan te brengen omdat anders jongeren hier nog in de late uren komen en voor overlast kunnen zorgen.”

(volledig antwoord: zie bijlage "verlichting vest")

Geacht schepencollege, U zult mij wel vergeven dat ik hier even het spoor duister ben geworden? Eerst zegt U mij dat de lichten op de Sportvelden aanblijven om overlast te voorkomen en het veiligheidsgevoel te verhogen. Dan zegt U aan collega Boogaerts dat op den Oever de verlichting uit moet … om overlast en onveiligheid te voorkomen! Volgens U zorgt de verlichting op de Sportvelden voor controle, maar op Den Oever trekt meer licht dan weer ongewenste gasten aan? Wat is het nu? Vindt het schepencollege de verlichting van (speel)pleintjes nu veilig of juist onveilig?

Mij lijkt dat er zowel voor de Sportvelden als bij den Oever voor de gemakkelijkste oplossing werd gekozen door de huidige situatie ongewijzigd te laten. Dat werd dan maar verkocht aan collega Boogaerts alsof het weloverwogen beslissingen waren op basis van een duidelijk veiligheidsbeleid. Helaas hebben de twee tegenstrijdige antwoorden duidelijk gemaakt dat dit niet het geval is.

Ik heb voor U dan ook de volgende vragen:

1) Welke verklaring geeft het schepencollege voor de tegenstrijdigheid in de antwoorden over de verlichting van de Sportvelden en den Oever?

2) Vindt het schepencollege dat het verlichten van openbaar groen en speelpleintjes na zonsondergang veilig dan wel onveilig is?"

Antwoorden op mondelinge vragen en interpellaties  zijn terug te vinden in het verslag van de respectievelijke gemeenteraad, op te vragen bij de stadsdiensten via info [at] lier.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is