N-VA reageert op de open brief van de Cultuurkoepel

Op 6 januari 2006

Frank Boogaerts reageerde op de open brief van de cultuurkoepel:

Lier, 4 januari 2006

Karin Heremans, Voorzitter Koepel Liers Cultuurbeleid 

 

Mevrouw de Voorzitter,

Dank voor de toezending van jullie Open Nieuwjaarsbrief aan het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Lier.

Alhoewel ik niet als persoon noch als partij wordt aangesproken, wens ik toch op enkele punten te reageren.

Het probleem van de uitbating van de bistro, meer bepaald de klachten over de zeer moeilijke samenwerking tussen de uitbater en het personeel van het LCC, zijn mij bekend. Ik heb ze trouwens uitvoerig behandeld in een tussenkomst in de gemeenteraad, wat u ongetwijfeld bekend zal zijn. Onze partij is inderdaad zeer bezorgd over de uitbating van deze bistro, die moet afgestemd zijn op het culturele karakter van het LCC, en er o.i. volledig moet in kaderen, ja zelfs ondergeschikt aan zijn.

U hebt het in uw brief ook over de rol van de adviesraden en de waarde en het belang dat gehecht wordt aan hun adviezen. Van bij het begin van de huidige legislatuur heb ik er herhaaldelijk in de gemeenteraad op gehamerd dat er

1.steeds waar nodig (en nuttig) advies moet gevraagd worden aan de desbetreffende adviesraad

2.aandacht moet gegeven worden aan de mening van de specialisten

3.altijd een terugkoppeling moet komen vanuit het CBS naar de adviesraad, d.w.z. dat het College verplicht en gemotiveerd antwoord moet geven aan de adviesraad, telkens wanneer het College het advies niet volgt.

Dit laatste punt werd steeds door het CBS "onontvankelijk" verklaard.

Tijdens de gemeenteraad van 19.9.2005 stond op de agenda de goedkeuring van de oprichting en van het huishoudelijk reglement van een "Minderheidsforum" dat werkt als adviesraad. Art 8 . 3 hiervan voorziet hetvolgende: Het College van Burgemeester en Schepenen engageert zich om op elk advies gemotiveerd te antwoorden.

Ik heb mij hierover verheugd en dit was tevens aanleiding voor de N-VA om andermaal onze eis van verplichte terugkoppeling ter tafel te leggen. Wat voor dit forum kan, moet ook kunnen voor alle andere adviesraden, zo stelde ik, en eiste dan ook dat eenzelfde verplichting voor het Schepencollege zou ingeschreven worden in de reglementen van alle adviesraden. De Burgemeester beloofde formeel dit te doen en zegde opdracht te zullen geven in die zin.

Het gemeenteraadsverslag zegt letterlijk: De Voorzitter is het eens met het raadslid. Het College moet er een erezaak van maken afwijkingen te motiveren. Zij meent dat dit aan de adviesraden mag gemeld worden.

Of er op dit vlak ondertussen iets is gebeurd weet ik niet, doch ik durf het te betwijfelen. Inderdaad, toen ik enige tijd geleden de Burgemeester herinnerde aan mijn tussenkomst en haar belofte, antwoordde haar medewerker mij dat zij zich niet goed herinnerde wat ik juist bedoelde. Ik heb de zaak dan nog maar eens uitgelegd.

Kortom, Mevrouw de Voorzitter, ik kan u verzekeren van de blijvende steun van de N-VA in de kwesties die u hebt aangekaart. Ik zal niet nalaten beide punten op geregelde tijdstippen in en buiten de gemeenteraad ter tafel te brengen en aan te dringen op de verplichte gemotiveerde terugkoppeling door het CBS aan de adviesraden, zodat deze behandeld worden zoals het hoort en de inspanningen van de leden en de besturen naar waarde worden geschat.

Het zou mij verheugen, Mevrouw de Voorzitter, indien u de ondertekenaars van de Open Nieuwjaarsbrief in kennis zou willen stellen van het N-VA standpunt.
 

Steeds graag tot uw dienst, en u allen een gezond en geslaagd 2006 toewensend, teken ik,

Met vriendelijke groeten

Frank Boogaerts
Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is